Stadhuis

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (1 Stem)

Grote Markt, Haarlem

De geschiedenis van het stadhuiscomplex loopt terug tot wel de tiende eeuw, toen in Haarlem een grafelijk bestuurcentrum werd gesticht. Aan de westzijde van de Grote Markt bevond zich dit centrum waar een paar eeuwen de toekomst van Haarlem werd bepaald.

Rond zowel 1200 also 1250 werden de houten gebouwen door stadsbranden vernietigd. Hierdoor besloot graaf Willem II een stenen hofgebouw op te richten, beter bestand tegen de stadsbranden.

Een nieuwe stadsbrand in het midden van de 14e eeuw trof ook het hofgebouw, en er werd een nieuwe stenen zaalgebouw opgericht, die omsteeks 1370 werd voltooid.

Uit die periode dateert  de zaal die bekend staat als de Gravenzaal. Na deze periode werd het stadhuiscomplex langzaam maar zeker uitgebreid.  IN de 14e en 15e eeuw werden de Kleine Vierschaar (1385), de Grote Vierschaar (1465) en de toren (1470)  toegevoegd.

Na de Hervorming in de 16e eeuw werd ook het kloostercomplex toegevoegd aan het stadhuis.

In de 17e eeuw werd de zijlstraatvluegel, naar ontwerp van Lieven de Key, toegevoegd.

Uitgezonderd de Franse periode (1800-1805) is het stadhuiscomplex altijd in gebruik geweest door de lokale overheid, en verschillende andere organisatiesch zoals de Stadsbibliotheek, Stadsarchief en Stedelijk Museum.

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Reacties (0)

500 tekens over

Cancel or

Of reageer via facebook: