Archeologisch Museum /// Haarlem

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (2 Stemmen)

Archeologisch Museum Haarlem

Grote Markt 18k
2011 RD Haarlem
www.archeologischmuseumhaarlem.nl


Het Archeologisch Museum Haarlem bevindt zich, heel toepasselijk, onder de grond, namelijk in de kelder van de welbekende Vleeshal aan de Grote Markt. Het Archeologisch Museum Haarlem is gevestigd in de zeventiende eeuwse gewelvenkelder van de Vleeshal.

Het is een museum voor stadsarcheologie; met bodemvondsten uit Haarlem en omgeving.
Iedereen die nieuwsgierig is naar het verleden, en de technieken om het verleden uit de grond te halen, kan in het Archeologisch Museum Haarlem zijn hart ophalen. Hier kan men de antwoorden vinden waar men graag antwoord op wil hebben. Het museum maakt stadsarcheologie zichtbaar, vondsten uit de Haarlemse bodem behoren tot het Haarlems Archeologisch erfgoed en het museum verteld met deze bodemvondsten het verhaal van de geschiedenis van Haarlem.
Het Archeologisch Museum Haarlem is sinds 1991 gevestigd in de kelder van de Vleeshal. De plek waarop zich nu het Archeologisch Museum bevindt bleek rijk te zijn aan archeologische sporen. Al in de prehistorie moeten hier kortere of langere tijd mensen hebben geleefd. De archeologen vonden onder de keldervloer scherven van aardewerk uit de ijzertijd (800 v Chr.-12 v. Chr.). Bij de opgraving werden ook resten van middeleeuwse muren uit de dertiende en veertiende eeuw gevonden. Dat betekent dat de zuidkant van de Grote Markt eerder bebouwd is geweest dan altijd werd aangenomen. Bijzonder was de vondst van een afvalkuil, die tussen 1265 en 1300 in gebruik is  geweest. Daarin lag veel aardewerk, houten nappen en een houten beeldje van een monnik, dat ook in het museum te bewonderen is.
 

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Reacties (0)

500 tekens over

Cancel or

Of reageer via facebook: