Museum Het Dolhuys /// Haarlem

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (2 Stemmen)
Museum Het Dolhuys

Museum van de Psychiatrie
Het Dolhuys

Schotersingel 2,
2021 GE Haarlem
Tel: 023–5410670
www.hetdolhuys.nl

Het Dollhuys, ook wel bekend als het museum van de geest, streeft ernaar om mensen in beeld te brengen in al haar facetten, en het ter discussie stellen van stereotype beelden om op deze manier een bijdrage te leveren aan erkenning, waardering en begrip voor mensen.  In het byzonder van mensen die in Nederland afwijken van de geldende ‘norm’ in hun gedrag, hun denken en hun emoties, in zowel negatieve als positieve zin, zowel in het verleden als het heden.

Het Dolhuys is gevestigd in het voormalige leprozen- pest en dolhuys, waarvan de oorsprong ligt in 1320. Het leprozen- pest- en dolhuys was oorspronkelijk gelegen buiten de stadsmuren van Haarlem als onderkomen voor ‘dollen’ en lijders aan besmettelijke ziekten. Het heeft al 700 jaar een functie binnen de gezondheidszorg, het laatst als crisiscentrum en dagbehandeling voor demente bejaarden.

In onze samenleving zijn stigma’s ten aanzien van afwijkend gedrag volop aanwezig. Het Dolhuys wil een wezenlijke objectieve bijdrage leveren aan beeldvorming middels bijzondere kunst, ontmoeting, verwondering en open debat.

 
Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Reacties (0)

500 tekens over

Cancel or

Of reageer via facebook: