Teylers Museum /// Haarlem

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (2 Stemmen)

Teylers Museum

Spaarne 16
2011 CH Haarlem
Tel: 023-5160960
www.teylersmuseum.eu

Teylers Museum is het best bewaard gebleven openbare kennisinstituut voor kunst en wetenschap uit de 18e eeuw ter wereld. Al sinds 1784 is het publiek hier welkom om te komen kijken naar voorwerpen van kunst en wetenschap. Van machines die elektriciteit opwekken tot miljoenen jaren oude fossielen, historische boeken en munten. Kunstliefhebbers gaan naar 'Teyler' vanwege zijn mooie collectie Hollandse meesters en de wereldberoemde prenten en tekeningen van Rembrandt en Michelangelo.

De deuren van het Teylers Museum hoeven maar geopend te worden en het is duidelijk de sfeer van het museum een unieke ervaring is. Het interieur van het museum, met als pronkjuweel de monumentale Ovale Zaal, is op zich al een toeristische bezienswaardigheid van de eerste orde. Nergens in deze wereld is een museuminterieur uit de 18e eeuw te zien.

Teylers Museum is genoemd naar Pieter Teyler van der Hulst (1702- 1778), een vermogende bankier en zijdefabrikant. Levend in de tijd van verlichting had hij een grote interesse in zowel de kunst en de wetenschap, en in een poging om mensen te kunnen informeren en verrijken legde hij op beide vlakken een collectie aan. Na zijn dood werd door middel van zijn testament een stichting opgericht ter bevordering van zowel de kunst als wetenschap. De uitvoerders van zijn testament besloten een museum op te richten om deze taken te kunnen uitvoeren.

Het Teylers Museum is dan ook het oudste museum van Nederland wat sinds 1784 onafgebroken voor het publiek is opengesteld, en waar de collecties in de authentieke samenhang te zien zijn.

Openingstijden
Dinsdag t/m zaterdag van 10 - 17 uur
Zondag van 12-17u
Gesloten op 25 december en 1 januari.

Een bezienswaardigheid voor jong en oud

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Reacties (0)

500 tekens over

Cancel or

Of reageer via facebook: