Judith Leyster

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (2 Stemmen)

Judith Leyster (Haarlem, juli 1609 - Heemstede, 18 februari 1660) was een Nederlandse schilderes uit de 17e eeuw

die zich vooral in genrestukken specialiseerde. Als een van de weinige vrouwelijke schilders in de Nederlanden tijdens de Gouden Eeuw was zij ook het enige vrouwelijke lid van het Haarlemse schildersgilde. Vermoedelijk was zij in het westen een van de eerste vrouwen die uitgeroepen werd tot "meesterschilder",[1][2] wat haar het recht verleende een eigen werkplaats te openen en leerlingen aan te nemen. Gezien haar schildertechniek is zij waarschijnlijk een leerling geweest van zowel Frans Hals als Frans de Grebber.

Judith Leyster werd op 28 juli 1609 gedoopt in de Grote Kerk in Haarlem. Zij was het achtste kind van Jan Willemsz en zijn vrouw Trein Jaspersdr in een rij van negen. Haar vader was eigenaar van een brouwerij, de Leyster. In 1628 verhuisde ze met haar familie naar Vreeland in de provincie Utrecht, waar zij mogelijk in contact kwam met de Utrechtse Caravaggisten Hendrick Terbrugghen en Gerrit van Honthorst. In september 1629 gingen Judiths ouders naar Zaandam. Onbekend is of Judith met hen meeging of dat ze terugkeerde naar Haarlem. In ieder geval was ze in 1631 getuige bij de doop van een van de kinderen van Frans Hals.

Haar eerste gesigneerde werk dateert uit dit jaar. Kenmerkend is het monogram waarmee ze signeerde; een toegevoegde ster vormde een woordspeling op haar familienaam: Leyster. In 1633 werd Judith toegelaten tot het Sint-Lucasgilde.

Ze trouwde op 1 juni 1636 in Heemstede met de kunstschilder Jan Miense Molenaer en kreeg vijf kinderen: Johannes (1637), Jacobus (1639), Helena (1643), Eva (1646) en Constantijn (1650). De zorg voor haar gezin vormde waarschijnlijk het einde van haar schildercarrière, aangezien er nauwelijks werk van haar bekend is van na 1636.

In het najaar van 1659 werd Judith Leyster, net als haar man, erg ziek. Judith overleed enkele maanden later en werd op 10 februari 1660 in Heemstede begraven. Haar man Jan Miense Molenaer bleef achter met de twee nog levende kinderen en overleed acht jaar later.

 

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Reacties (0)

500 tekens over

Cancel or

Of reageer via facebook: